Reporty

Poškodenie databázy servera pri aktualizácií

Report 11022016
Dňa 11.2.2016 o 3:00 UTC +1 mala prebehnúť aktualizácia servera z verzie 3.0.11.4 na 3.0.12.1, aktualizácia bola naplánovaná a mala prebehnúť automaticky, vykonaná mala byť pomocou skriptu.

Na druhý deň ráno cca o 7:00 bolo zistené majiteľom že server nie je funkčný, diagnostikovaná bola poškodená databáza. Prebehla okamžitá náprava a server bol obnovený zo zálohy z 9.2.2016, toto však spôsobilo že server sa vrátil do stavu o 2 dni späť a všetky zmeny ktoré za túto dobu prebehli boli vrátené, následne bol na server umiestnený oznam aby pre nápravu týchto zmien klienti kontaktovali administrátora.

Vyšetrovaním bolo zistené že pri vykonávaní skriptu nastala chyba a server bol znovu spustený predtým než bola aktualizácia dokončená. Server sa vypol o 3:00, následne sa o niekoľko sekúnd znova zapol, aktualizácia sa dokončila až o niekoľko minút pričom server bežal, nakoľko pri aktualizácií servera prebieha aj aktualizácia databázy a server bežal, DB sa týmto krokom poškodila, server bol aktualizovaný úspešne.

Aby sme sa vyhli podobným problémom v budúcnosti, skript na aktualizáciu bol vylepšený a rozšírený o vytvorenie zálohy servera, nevýhodou týchto bezpečnostných opatrení však je že pri ďalších aktualizáciách bude serve nedostupný 30 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.